2022-03-24 15:28:16• hírek • Bede Emőke

Kórházi kisokos leendő édesanyáknak: ezekre érdemes odafigyelni, ha a szatmári kórházban jön világra a kisbaba

A leendő édesanyák korrekt tájékoztatása érdekében a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház megválaszolta a szüléssel kapcsolatos, leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Mit kell tartalmaznia a kórházi táskának?

A leendő édesanya számára: személyazonossági igazolvány, egészségügyi kártya, pizsama, fehérnemű, papucs, betét, evőeszközök, tisztálkodási szerek, törölköző. A babának: pelenka, nedves törlőkendő, egy cumisüveg, kendő, pamut ruhácskák: body és kezeslábas.


Kell-e fizetni valamit?

Nem, a kórházi szolgáltatások mind az édesanya, mind a gyerek részére ingyenesek. Csak akkor kell fizetni, amennyiben az anyuka szeretne VIP kórteremben pihenni.


Milyen plusz lehetőségeket nyújt a VIP kórterem?

Ezekben a kórtermekben csak két ágy van, illetve rendelkeznek saját fürdővel, televízióval, szekrénnyel, hűtővel és mikrohullámú sütővel is.


A férj bemehet-e a kórházba?

Igen, a látogatásra naponta 16 és 17 óra között van lehetőség. A szájmaszkot a látogatás teljes ideje alatt viselni kell. Az apukák csak a szülészeti osztály előteréig mehetnek be. Amennyiben egy baba a koraszülött- vagy intenzív osztályon van, az apuka orvosi engedéllyel bemehet.


Van-e vajúdószoba?

A vajúdás időszakában a pácienseket a négy ággyal rendelkező vajúdószobában helyezik el, mely a szülőszoba közvetlen közelében kapott helyet. A leendő édesanyáktól itt veszik le a vizsgálatokhoz szükséges vérmintát és itt végzik el a CTG-vizsgálatokat is.


Lehet-e kérni epidurális érzéstelenítést?

Jelenleg epidurális érzéstelenítéssel a szülészeten nem dolgoznak, viszont szükség esetén használható a dinitrogén-oxid, közismertebb nevén a kéjgáz, mely javítja a közérzetet és csökkenti az összehúzódások által generált fájdalom intenzitását is.


A szatmári kórház szülészetén lehetőség van-e a köldökzsinór késleltetett elvágására?

Igen, minden egészséges, természetes úton született babánál lehetőség van a köldökzsinór késleltetett elvágására, és az anyával történő bőr-bőr kontaktusra is.


Megfürdetik-e a babákat a születés után?

Az első napon csak akkor fürdetik meg a babát, ha feltétlenül szükséges. Ezt követően a napi fürdőt az úgynevezett rooming-in típusú kórtermekben fogják elvégezni az újdonsült édesanyával együtt.


Mikor kerül a baba az édesanyához?

Ahogy az édesanya átkerül a rooming-in kórterembe, és egészségügyi állapota megengedi, illetve az elvégzett koronavírusteszt is negatív eredményt hoz, átkérheti a babát maga mellé. Az újszülött a kórház elhagyásáig az édesanyával maradhat. A járványhelyzetre való tekintettel egyébként minden leendő édesanyát gyorstesztelnek, melynek eredménye 10-15 percen belül megvan. Ez alól csak azok jelentenek kivételt, akiknek a babája császárral jön világra, vagy akinél a koronavírus-fertőzésre utaló tünetek jelentkeznek. Az ő esetükben PCR-tesztet végeznek.


Mikor veheti maga mellé babáját a császármetszésen átesett anyuka?

A császározás után az édesanya az úgynevezett posztterápiás kórterembe kerül, ahol már első nap „meglátogathatja” a babája. A második napon, amikor az anyuka átkerül a rooming-in kórterembe, a baba már egészen a kórház elhagyásáig az édesanyjával maradhat.


Segítenek-e a szoptatásban?

Igen, az újszülött osztály asszisztensnői megmutatják, hogyan kell a babát mellre tenni, illetve szükség esetén tanácsokkal is ellátják az anyukát. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház neonatológiai osztályának asszisztensnői az elmúlt négy évben évente vettek részt csecsemőgondozással és anyatejes táplálással kapcsolatos kurzusokon, melyeket gyermekorvosok és akkreditált háziorvosok tartottak.


Visszautasítható-e a szoptatás?

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház teljes mértékben az anyatejes táplálás mellett áll, nagyon kevés olyan egészségügyi ok van, ami miatt nem ajánlott a szoptatás. Amennyiben azonban az édesanya a tejporral történő táplálást választja, a kórház tiszteletben fogja tartani a döntését, mi több, megannyi hasznos információval is szolgálhatnak e témakörben.


Mi történik, ha a baba sír és az édesanyának nincs elegendő teje?

Már a terhesség idején az anya mellében elkezd termelődni a kolosztrum, azaz az előtej, mely ideális és elegendő táplálék az újszülöttnek az első napokban. Ezt követően az édesanya dönthet, hogy kizárólag anyatejjel táplálja a babát, vagy kiegészítésképp tejport is használ. E kérdésben érdemes lehet kikérni az orvos véleményét is.


Kérheti-e az édesanya, hogy a pihenése érdekében a babát az újszülöttosztályon gondozzák?

Az igény szerinti táplálás a szoptatás sikerének kulcsa, a „ciciztetés” idejének és gyakoriságának korlátozása megnehezíti a baba etetését. Ugyanakkor az édesanya fizikai és szellemi egészsége is prioritást jelent, ezért amennyiben úgy érzi, hogy túl gyenge a baba gondozásához, csak szólnia kell az asszisztensnőknek.


Kérhet-e segítséget az édesanya az asszisztensektől vagy az orvostól?

Igen, a szülész szakorvos és a neonatológus naponta vizitel a kórtermekben, illetve a szülészeti osztály asszisztensnői is rendszeres időközönként benéznek, az újszülöttosztály asszisztensnői pedig három óránként vagy az édesanya kérésének megfelelően keresik fel a kórtermet. Amennyiben orvosi segítségre van szüksége az anyukának, az ügyeletes orvosokra számíthat.


Hány napig kell bent feküdni szülés után?

Ha minden megfelelően alakult, akkor az édesanya a természetes szülés után 3 nappal már elhagyhatja a kórházat, azok pedig, akik császármetszéssel hozták világra gyermeküket, a műtét utáni 4. napon térhetnek haza.


Az édesanyák a kórházi tartózkodás ideje alatt bármikor kérhetnek pszichológiai tanácsadást is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: